Het Droste pand

Frisk is gevestigd in een pand met een rijke historie: de onderste verdieping van de oude Drostefabriek. Zeg je Droste, zeg je cacao en chocolade. Het wereldberoemde merk was en is goed herkenbaar dankzij de beeltenis van de Drosteverpleegster, die je ook groot afgebeeld ziet op de buitenmuur aan het Spaarne.  Het hoofdgebouw is ontworpen door J.J. van Noppen. Hierin waren de bonenzolders, de emballage en de expeditieafdeling gehuisvest. De ligging aan het water is karakteristiek voor chocoladefabrieken vanwege de aanvoer van cacaobonen via het water. 

In 1977 verloor Droste haar zelfstandigheid aan een Amerikaans bedrijf. Nog geen tien jaar later verhuisde de fabriek naar het Gelderse Vaassen. De fabriek in Haarlem kwam leeg te staan. In 2007 is men begonnen met het gedeeltelijk slopen van het historische Drosteterrein. De fabriekssilo en het rijksmonument met de vertrouwde Drosteverpleegster zijn de twee meest kenmerkende industriegebouwen. Zij moesten behouden blijven. Gelukkig maar, want het is een prachtlocatie voor Frisk aan het Spaarne.

Droste-effect

De naam Droste is niet alleen bekend geworden door de chocolade, maar ook door het Droste-effect. Bij dit visuele effect bevat de afbeelding een verkleinde afbeelding van zichzelf. Zo genoemd naar de afbeelding van de verpleegster (het Droste vrouwtje) op de verpakking van Drostechocolade zoals die vanaf circa 1900 werd bedrukt.  Het Droste Vrouwtje is zichtbaar vanaf het water.

Drostemannetje 

Heb je ‘m al op ons terras zien staan? Een populair historisch figuur uit de Haarlemse geschiedenis is terug in de stad! Het stalen drostemannetje is een ode aan de veelbesproken man van chocolade, een eerbetoon aan de mooie stad aan het Spaarne. Het Drostemannetje is gemaakt van staal afkomstig uit de Drostefabriek. De Drostepastille was het symbool van de reclamecampagne in de jaren 30 en stond jarenlang te prijken bovenop de fabriek. In 2017 maakte De Wildlasser de stad weer een stukje completer door het kunstwerk bij Frisk te plaatsen. Wie weet volgen er meerdere karakters. 

Wil je meer weten of Droste en ons bijzondere pand? Bekijk hier de driedelige YouTube-serie over de cacaoproductie in Haarlem.

FRISK OP INSTAGRAM