Duurzaam

Bij Frisk aan het Spaarne staat duurzaamheid centraal. Daarom werken we zoveel mogelijk met lokale en duurzame leveranciers. Zo brengt versspecialist Han de Kroon ons dagelijks verse biologische streekgroenten en –fruit. Vishandel Tel uit IJmuiden is onze duurzame visleverancier. Onze bierbrouwerij Gulpener heeft een ambitieus duurzaamheidsbeleid en heeft als uitgangspunt de kracht van de regio te benutten en de milieubelasting te minimaliseren. Ook heel bijzonder: Bidfood neemt het koffiedik van Frisk mee om oesterzwammen op te laten groeien. Van die oesterzwammen worden  de vega oesterzwamballen gemaakt die bij ons op de borrelkaart staan.

Misschien is je opgevallen dat we bij Frisk geen enorme menukaart hebben. Op die manier creëren we minder kans op voedselverspilling. Door te koken met het seizoen serveren we steeds weer nieuwe, verrassende gerechten. Onze daghap is altijd vegetarisch, in de smoothie van de dag verwerken we fruit en groente van het seizoen, en we gebruiken zoveel mogelijk het hele product. Wist je bijvoorbeeld dat je het groen van radijsjes prima kan eten? Onze keuken verwerkt het onder meer in salades. De broodkorstjes worden omgetoverd in croutons en als het brood dan toch wat ouder is, serveren we heerlijke wentelteefjes. Door groenten te fermenteren zorgen we bovendien voor een langere houdbaarheid. We hopen dat onze gasten geïnspireerd de deur uitgaan.

Duurzaamheid zie je ook terug in allerlei andere kleine dingen die we doen. Zo proberen we ons afval proberen zoveel mogelijk te beperken. Dat doen we bijvoorbeeld door alle producten aan te laten leveren in statiegeldkratten. Het afval dat we wel hebben, wordt gescheiden: papier, GFT, glas, plastic en rest. Verder hebben we bijna overal LED-verlichting, werken we op dit moment aan een manifest ‘duurzaam werken’ en is Frisk ingericht volgens het cradle-to-cradleprincipe. Dat betekent dat bijna alle meubels tweedehands zijn, verzameld bij kringloopwinkels en via Marktplaats.

FRISK OP INSTAGRAM